terça-feira, 25 de novembro de 2008

Manj Amerike, več nežnosti! (My first Slovenian Review)

(I hope to get this translated ASAP... I hear it's a good review!)

Novice.Dnevnik.si Novice/Pop/Kultura
14. festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos
Manj Amerike, več nežnosti!

Pop/Kultura - ponedeljek, 24.11.2008 Tekst: Ana Schnabl

Ljubljana - Z dvema ponovitvama svojega zadnjega projekta Imperij, rad te imam rad, bejbi je v teh dneh na mednarodnem festivalu sodobnih odrskih umetnosti Exodos (ta se bo sicer sklenil jutri) nastopil Ricky Seabra.

Nekdanji Miramaxov oblikovalec, sicer diplomant vizualnih komunikacij in magister industrijskega oblikovanja, je pred približno devetimi leti opustil svojo dolgoletno zaposlitev, se preselil v Amsterdam in se posvetil pripovedovanju zgodb - predvsem odrskih.
Proti imperializmu

Seabra je lastnik brazilskega in ameriškega potnega lista, prav ta dvojnost pa legitimira omenjeni projekt, v petek in soboto predstavljen v Plesnem teatru Ljubljana (oziroma v Imperial PTL Theatre, kot ga je poimenoval sam), in mu daje dragoceno potuho. V njem se performerpredavatelj spopade z dekonstrukcijo ameriških nacionalnih, če ne že nacionalističnih fiksacij, ki še posebej uspešno in vztrajno ponikajo v "duše posameznikov" in fantazmagorijo pop kulture po prelomnem 11. septembru, nastavki zanje pa segajo globoko v zgodovino. Izpostavi razvoj ameriške himne, ki je kitice okrajšala za vprašaje in s tem odstranila dvom o ameriški egalitarnosti, svobodi in pogumu, svetinjo ameriške zastave, simbolni slogan "Support your troops" in etični primat ameriške vojske ter druge pojavne oblike imperatorske drže. Vse je prikazano na komičen, satiričen način, ki formalno spominja na dramaturško izvrstno zasnovano stand-up komedijo, nališpano z animacijo v živo, glasbenimi hiti, televizijskimi posnetki, projekcijami internetnih strani in prepričljivo koreografijo.

Ironija ameriških imperialističnih teženj je do skrajnosti privedena s pojavom Rickyoncé, nove vladarice, ki stavi na bootylicious Združene države Amerike: Seabra nam v svoji transvestitski različici, ki niha med stališči emtivijevske zvezde in povprečno kvekersko logiko, predstavi mnogo bolj seksi zamisli in predloge za prevlado Samovih potomcev. Imperij, rad te imam rad, bejbi ob tem pušča ambivalenten vtis. Zasmeh ameriške simbolike in rekontekstualizacija podob učinkujeta kritično, avtor se izreče proti imperializmu matične domovine, ki se izkazuje na nacionalni ravni, v kolektivni zavesti, izvira pa iz demoničnega kolektivnega nezavednega (ali, kot pravi avtor, pri tem gre za "deep shit"). Tarča Seabrove ofenzive pa ob tem ni zgolj ameriški nacionalizem, temveč tudi institucija predsodkov in stereotipov, ki jih o Ameriki in njenih ljudeh vneto gojimo Neameričani (glej zadnji stavek). Ne trudi se z apologijo ameriške identitete, niti s pretiranim moraliziranjem, ostane točno tam, kjer so za večino sveta ostale ZDA: pri distribuciji svoje resnice, pri čemer je Seabra ne vsiljuje, ampak samo predloži.

Nenhum comentário: